Jokern av Markus Zusak

Ed har alltid otur. Han är kär i sin kompis Audrey som inte vill vara kär i honom. Han bor i ett ruckel i ett slumområde och hans mamma vill inte veta av honom. Hans enda vänner utöver Audrey är den sjukt snåle Marv, den andra otursdrabbade killen Ritchie och Portvakten, en illaluktande kaffedrickande hund. Ed kör taxi olagligt, vilket han inte tjänar så mycket på. Och så var det ju det här bankrånet där HAN blev hjälte. Bara för att bankrånaren var oduglig. Ed blev känd efter det där bankrånet och turen har verkligen vänt för Ed. Eller?
Efter bankrånet dyker ett ess upp i hans brevlåda och på det står tre adresser. Vem har skickat det? Varför har han/hon skickat det. Ed beslutar sig för hjälpa människorna som bor på de adresserna, vilket visar sig vara svårare än vad han tror. Kommer det att sluta väl för Ed? 


Jokern är en bok man väldigt lätt fastnar för och man vill verkligen veta vad som kommer hända härnäst. Men ibland blir handlingen lite förutsägbar vilket kan förstöra stämningen. Boken är fylld med action och varje sida erbjuder något spännande som man genast fastnar för, men den är också fylld med budskap som jag verkligen tycker man ska komma ihåg. Rätt så rolig, för den som har humor. Väldigt mycket händer i historien så om man har minnesproblem är den här boken inte något för dig. Annars är den lättläst så den funkar för alla.


Olle Högberg, NA12 Ri