2012-01-12

What I saw and how I lied

Judy Blundell har skrivit en bok som utspelar sig i efterkrigstidens USA. Evie är 16 år och bor med sin mamma, Beverly, ett riktigt bombnedslag typ Marilyn Monroe. Allt Evie längtar efter är att få bli som mamman som i sin tur inte vill låta sin dotter växa upp riktigt än. Styvfadern Joe har nyss kommit hem från kriget och driver två framgångsrika affärer. Trots efter-krigs-lyckan anar vi att allt inte är så bra som man skulle önska. Joe får hemliga telefonsamtal ibland som alltid gör honom väldigt upprörd och en dag beslutar han sig för att de ska åka på semester. De kommer till ett Palm Beach när säsongen är slut och tar in på det enda öppna hotellet.

På hotellet blir de vänner med ett rikt par från New York och en kväll möter Evie den något äldre, filmstjärne-snygge Peter som hon blir smått föräldskad i. Snart visar det sig att Peter och Joe känner varandra sedan kriget och man förstår att Joe inte alls uppskattar att hans forna krigskramrat dyker upp hela tiden. Evie inser att det är mycket hemligheter som pågår runt omkring henne och som hon inte riktigt förstår. Vart tar hennes mamma vägen på eftermiddagarna? Vad är det med paret från NY egentligen och vad får Joe att bete sig så underligt?

Det jag gillar med boken är att tidsepoken är så bra skildrad med läppstift, rökning, klänningar med tyllunderkjolar och annat som hörde tiden till. Sedan vet du aldrig mer än vad Evie verkligen vet, även om du som läsare kanske kan läsa lite mellan raderna. När väl den stora katastrofen är ett faktum och bladen fallit från Evies ögon måste hon bestämma sig för hur hon ska agera.

Ale, bibliotekarie Risbergska

2012-01-04

Vem är du Johanna?

Huvudpersonen Johanna är 5 år när mamman bestämmer sig för att lämna Island och flytta tillbaka till Sverige tillsammans med sin dotter. För Johanna blir det starten på en uppväxt präglad av utanförskap. På dagis och i skolan är det ingen som tror på henne när hon berättar om sin farmor, pappa och hästarna på Island.

Johanna dras till det närbelägna stallet och lyckas så småningom bli accepterad i gänget. Favorithästen Kasper blir den som får ta emot hennes känslor och innersta tankar. Mamman förmår inte komma nära, vill inte se hennes längtan tillbaka till Island och pappan drar sig undan. Farmodern fortsätter att ringa och blir tillsammans med favorithästen den länk som håller Johanna uppe.

När ridskolan håller på att förfalla på grund av ägarnas missbruksproblem måste stalltjejerna själva ta hand om skötseln av både djur och stallar. Pengarna sinar och de har svårt att få ihop till foder. När så några föräldrar till sist engagerar sig och tar dit en veterinär så visar det sig att alla hästar är i väldigt dålig kondition, även Kasper.

När Kasper skickas till slakt så brister allt för Johanna. Ångest och dåligt samvete över att inte ha kunnat rädda sin häst gör att hon dras in i destruktiva miljöer. Till slut inser mamman att hon inte räcker till och i ett försök att få Johanna att hitta fotfästet igen köper hon en flygbiljett till Island som Johanna motvilligt tar emot.

Johanna är efterlängtad. Hennes ankomst signalerar något nytt för både pappan och hennes farfar som finns kvar hemma på gården. Farmodern däremot är mycket dålig och inlagd på sjukhus. Den förlorade dottern är nu tillbaka och allt ska bli förlåtet och helat. Det är inga små krav som ställs på en tonårstjej. Som tur är finns hästarna kvar.

Det här är en mycket fin berättelse som jag faktiskt gråter mig igenom. Visst, man kan se det som en "hästbok", för det är det på sätt och vis, men framförallt är det Livet. Lin Hallberg skriver med stor respekt för både hästar och tonårstjejer, tack för det.

Pernilla Tyrfors, bibliotekarie, Karolinska skolan