Ett historiskt äventyr

Romantik, passion, ensamhet, krig, svält och sorg. Ildefonso Falcones historia: "Katedralen vid havet" bjuder på i stort sett allt. Den utspelar sig i Spanien under medeltiden i ett samhälle med rika adelsfamiljer, livegenskap och träldom. Här härskar feodalherrar över sina livegna bönder och i staden styr hantverkarna med sina skilda skrån.

 I centrum för berättelsen står en pojke, Arnau. Hans liv börjar med stor dramatik. Arnaus mor tas tillfånga av feodalherren och hans far förvisas. Genom ett under lyckas Arnaus pappa rädda med sig sin lille son. Som förbrytare har de ingen chans att stanna kvar på landsbygden. Feodalherren och hans män kommer för eller senare att spåra upp och avrätta dem. Hoppet står till staden Barcelona. Genom hårt arbete lyckas fadern hålla liv i både sig själv och sin lille son. Barcelona drabbas under åren av både svält och digerdöd. Arnau överlever och växer upp till en stilig ung man som fångar kvinnornas uppmärksamhet. Samtidigt bär Arnau med sig sin fars stolhet, stora hjärta och tjurskallighet. En kombination som skapar problem för honom vid mer än ett tillfälle.

Det medeltida Barcelona sjuder av liv och intriger. Låt dig ryckas med till en förgången tid fylld av dramatik, förbjuden kärlek och smutsiga affärer. Boken är en tegelsten, en riktig utmaning men den som orkar ta sig igenom de drygt 600 sidorna har ett svinlande äventyr framför sig.

Helena, bibliotekarie på Ri