Simon vs. the homo sapiens agenda

Jag har läst om den här boken på olika bloggar och i forum där böcker diskuteras och de flesta är överens om att det här är en riktigt bra bok. Så jag hade höga förväntningar och så härligt det är när förväntningarna helt överrensstämmer med vad en själv tycker!

Boken handlar om Simon som försöker reda ut vem han är och vem han vill vara. Helt vanliga tonårsfunderingar alltså. Simons familj är en stor del av berättelsen och de skildras som en varmhjärtad och öppen familj. Simons närmsta vänner är också en stor del av berättelsen, de äldsta kompisarna Leah och Nick, men även den lite nyare vännen Abby. Förutom detta lilla kompisgäng har Simon en mailkompis som han skriver till och som blivit en väldigt nära vän. Mailkompisen Blue är nämligen den enda som vet om att Simon är homosexuell. De skriver mycket personliga saker till varandra men aldrig något som kan avslöja vem det är de skriver till, det enda de vet är att de går på samma skola. En dag lyckas klasskompisen Martin se några av mailen som Simon och Blue skrivit till varandra och får då också reda på Simons hemlighet. Genom att hota med att visa mailen för hela skolan tvingar Martin Simon att hjälpa honom att få en dejt med Abby. En viktigt del i berättelsen handlar om Simons egen identitet, men samtidigt är det sjukt spännande att försöka lista ut vem Blue egentligen är och hur det ska gå när de väl ses IRL!

Författaren Becky Albertalli jobbar vanligtvis som psykolog och Simon vs. the homo sapiens agenda är hennes första bok.  (På svenska heter boken Bara tre ord.)

Maja, Bibliotekarie Karro