Skrämmande om mobbning

"You can´t kill me," he said. "I´m already dead."

Inventing Elliot av engelsmannen Graham Gardner kom ut för några år sedan, men är tyvärr lika aktuellt idag. Det handlar om mobbning av den grövre sorten. Den som känner till dystopin 1984 får en extra dimension eftersom det finns många kopplingar till den.

Elliot är fjorton år och svårt mobbad i skolan. Som om det inte var nog har han problem på hemmaplan också. Hans pappa råkar ut för en svår olycka och ingenting blir sig likt därhemma igen. Familjen får det svårt ekonomiskt och Elliot vill inte berätta något eftersom han tycker att mamma har nog med problem. Elliot har ingen att vända sig till.

Boken börjar hoppfullt. Elliots mamma överraskar familjen med att ha köpt ett nytt hus på en annan ort för att få en välbehövlig nystart. Han inser att han får EN ny chans. På den nya skolan vet ingen vem han är. Det är nu han uppfinner den nya Elliot som titeln anspelar på. Den nya Elliot kräver en ny look och kostar mycket pengar. Till en början verkar det gå bra, men Elliot märker att han inte är så osynlig som han trott. Folk har haft ögonen på honom och han dras in i nya situationer som visar sig vara ännu värre än mobbning...

Jag lever mig mycket in i Elliots situation. Han är så ensam och utsatt och allt han vill är att smälta in, att bli accepterad. Boken tar upp viktiga frågor som svek, identitet och att våga vara sig själv. Vad skulle DU ha gjort i hans situation? Den är lättläst och finns bara på engelska. Jag köpte in flera exemplar för den här boken hoppas jag att många ska läsa!