Ska fördomar och skönhetsideal få bestämma över ditt liv!?

 Willowdean, eller Dumplin' som hon kallas av sin mamma, är en tonåring med skinn på näsan. Det går bra för henne i skolan, hon har ett extrajobb på en restaurang och hon bryr sig inte särskilt mycket om vad andra tycker om henne. Detta kan låta som ett enkelt liv och det är ganska enkelt, tills Bo börjar jobba på restaurangen. Fast egentligen är det inte bara Bo som gör livet komplicerat det är även samhällets syn på saker och ting och Willowdean själv som sätter käppar i hjulen. Willowdean är överviktig, ja hon kallar sig själv tjock och hon ser det inte som ett problem utan hon trivs med sig själv. Men när Bo dyker upp börjar hon helt plötsligt tänka mer på hur hon ser ut och hon känner sig obekväm. Dessutom är hennes mamma mitt uppe i att arrangera stadens årliga skönhetstävling vilket inte gör livet enklare för Will.

Den här boken handlar om att få vara den man är utan att bli bedömd av andra. Det vore väldigt skönt om uttryck som fat shaming och body shaming inte behövde finnas, men tyvärr finns det alltför många skeva skönhetsideal och den här boken tar upp det på ett bra sätt. Berättelsen är nästan lite väl amerikanskt glättig och lite för bra för att vara sann, men det är på något sätt skönt. Jag vill bli bästis med Will, hon verkar underbar och det är härligt att få läsa något så positivt som Dumplin'!

Julie Murphy bor i Texas med sin man, två katter och en hund. Dumplin' är hennes andra bok, men den första att komma ut på svenska. Vill du veta mer om henne finns det ett videoklipp där författaren pratar lite om sig själv här!

Det verkar vara fler än jag som gillar den här boken, bland annat har Disney köpt filmrättigheterna!

Maja, bibliotekarie Karro