Poetisk, mystik och oförutsägbar

Ibland lyckas bokomslag förmedla något viktigt om innehållet och om du tittar till vänster på Wink Poppy Midnight av April Genevieve Tucholke och tänker på sagor och något vackert men kanske också mörkt så har den som illustrerat boken lyckats. Författaren har skrivit en berättelse som gör att du  stundtals undrar om du befinner dig i en av sagorna som Wink berättar för sina småsyskon.

Det finns tre huvudpersoner i boken. Wink, som är lite udda och kommer från en stor och ljudlig familj där mamman är spåkvinna och alla lever nära sagorna och naturen. Poppy, den vackra men mycket otrevliga tjejen i skolan och Midnight, den försiktige killen som varit kär i Poppy länge, länge. Det är när han blir granne med Wink och plötsligt får upp ögonen för henne istället som saker börjar hända. Även om Poppy oftast blivit irriterad på att Midnight följt efter henne som en hundvalp så gillar hon inte när hans idoldyrkan försvinner. Hon  bestämmer sig för att spela Wink ett spratt. Platsen för sprattet ska bli det omtalade huset i skogen. Huset som det sägs spöka i då den förre ägaren bara plötsligt försvann, eller är det sant att en kvinna knivdödade sin make där? Ingen vet riktigt men ingen vågar heller gå dit.

Poppys plan blir startpunkten för något oväntat, otrevligt och skrämmande. Saker du som läsare trott dig veta kanske faktiskt inte har hänt eller? Meningen på bokens framsida "A hero, A villain. A liar. Who's who?" blir plötsligt så talande och sann.

Det här en så fascinerande bok och väldigt läsvärd bok om du vill ha något utöver det vanliga. Stämningen är så speciell, på ett positivt sätt, och jag tyckte mycket om den. Så du som vill uppleva en berättelse som är unik, poetisk, sagoskimrande, mörk och oförutsägbar - här har du ett förslag!

Ale, bibliotekarie Kvinnersta/Rudbeck