American panda

American panda (finns endast på engelska) av Gloria Chao är en härlig och humoristisk feelgood-bok, men det betyder inte att den undviker svårare ämnen. Huvudpersonen Mei har precis hoppat över sista året i high school för att börja på universitetet. Hennes föräldrar har sedan hon föddes haft en storslagen plan för Mei och den går ut på att hon ska bli läkare, gifta sig med en taiwanesisk och framgångsrik man och sedan skaffa barn. Det skulle ha kunnat vara en bra framtid för Mei om hon själv hade haft samma plan som sina föräldrar, problemet är att hon har helt andra tankar... För det första har Mei bacillskräck vilket inte brukar vara en bra egenskap för läkare. För det andra skulle Mei hellre ägna sig åt kinesisk dans. Och för det tredje är Mei intresserad av sin klasskompis Darren Takahashi. Om man har lite koll på namn i olika länder kan man snabbt räkna ut att Darrens efternamn inte är från Taiwan utan har härkomst från Japan. Allt det här blir för komplicerat för Mei att försöka förklara för sina föräldrar, hon känner också att de har offrat så mycket för att hon ska få en bra framtid att det är svårt att göra dem besvikna. Frågan är, ska Mei följa den förutbestämda vägen som hennes föräldrar vill eller ska hon våga säga ifrån och gå sin egen väg...

Förutom mer vardagliga och vanliga ämnen har den här boken också lite fler vinklar, som att huvudpersonen Mei har drömmar och motgångar som speglar hennes identitet som både amerikan och taiwanes, vilket jag tyckte om. Det är också intressant att författaren Gloria Chao använt många erfarenheter från sitt eget liv, men också från vänner och bekanta. Så mycket av innehållet i boken kan ha hänt på riktigt men Chao har ändrat en del och skrivit om det till en roman. Chao berättar också att hon skrivit den här boken för att det är den boken hon själv skulle ha behövt läsa när hon gick i high school och också den boken hon skulle behövt när hon bestämde sig för att lägga tandläkarkarriären på hyllan för att försöka bli författare.

Det här är en bok om identitet, kulturkrockar, stinky tofu och att ta steget mot det okända. Kanske kan den fungera som lite extra pepp till alla som själva står och velar inför ett beslut!

Maja, bibliotekarie på Karro