DÖDLIG BERÖRING

Rör mig inte!
BlWAHLSTRÖMS
Rör mig inte!
Tänk dig att du inte har fått känna mänsklig beröring sedan du var liten. Juliettes beröring är skadlig, i värsta fall till och med dödlig och ingen vet varför. Hon har tillbringat många år avskärmad och inlåst, först i föräldrahemmet och senare på olika institutioner innan hon till slut får sällskap av en annan människa. Juliette försöker att hålla en viss distans till Adam efter att han blivit inlåst i cellen med henne. Hon litar varken på honom eller sig själv för hon vet ju vad hennes beröring leder till, eller?

Romanen är en dystopi där världen runt de två huvudkaraktärerna är på väg att falla sönder. Luften samt miljön är giftig efter år av miljöförstöring och Återetablissemanget som skulle rädda dem alla, sprider terror och skräck genom ständig övervakning och olika former av bestraffning. Trots detta så växer det fram en vacker romantisk stämning mellan Juliette och Adam där de, avskurna från samhället, måste tillbringa tiden tillsammans. Återetablissemanget Har dock andra planer för Juliette och ganska snart måste hon välja om hon ska följa order eller slåss för sin frihet.

Rör mig inte! är Tahereh Mafis debutroman och den första boken i en dystopisk serie. Författaren använder sig mycket av bildspråk och avsnitt med tankemonologer som gör att man får möjlighet att ta del av Juliettes upplevelser och känslor. Boken är fantastisk och jag kommer definitivt att läsa de andra delarna i serien.

Josefin, Lindeskolans bibliotek