Helt ärligt av Camryn Garrett

"Mitt hiv är inget hot mot er, men er okunnighet är ett hot mot mig."


I Camryn Garretts debut  Helt ärligt möter vi Simone, en 16-åring som nyss börjat vanlig high school efter att ha råkat ut för riktigt otrevlig behandlig på internatskolan hon tidigare gick på. Den ständiga vardagsrasismen är hon som svart tjej van vid men hon har ytterligare en faktor som komplicerar livet. Hon är hiv-positiv efter att ha smittats av sin mamma som liten bebis. Precis som många i hennes ålder tänker hon rätt mycket på sex, särskilt eftersom Miles i teatergruppen faktiskt verkar besvara hennes känslor.

Sex kan ju vara komplicerat för många, kanske extra mycket när du är ung, men för Simone är det förstås extra problematiskt pga att hon är virusbärare. Nu är det så att hon enligt amerikansk lag inte längre måste berätta för en sexpartner att hon har hiv-viruset och eftersom hon är välbehandlad smittar hon inte heller vid sexuella kontakter. Trots detta känner hon att hon verkligen vill att Miles ska veta allt om henne, innan de har sex. Men hur kommer han att reagera?

När hon går och väntar på att rätt tillfälle att berätta sanningen för Miles dyker ett nytt problemupp då hon plötsligt hittar en lapp med ett hotfullt meddelande på i sitt skåp. På lappen står det att om hon inte gör slut med Miles kommer hennes hemlighet att avslöjas för alla på skolan...

Relationerna mellan många av karaktärerna i den här boken, t ex Simone och de två adoptivpapporna och hennes kompisar, är väldigt skönt och vardagligt beskrivna. Det känns äkta och författaren är bra på att beskriva hur det kan var när du är ung och hela kroppen bara spritter av hormoner. Jag älskar att författaren skildrar en tonårstjej som tänker på sex typ hela tiden. Bort med schablonen att det bara är tonårskillar som gör det! Och även om hiv nog inte är lika utbrett i Sverige som i USA tycker jag att Helt ärligt förutom att vara en bra bok också är en viktig sådan som kan skapa lite förståelse hiv-positivas vardag, oavsett i vilket land de bor.

Vill du hellre läsa den på engelska heter den Full disclosure.

Ale, bibliotekarie Ru