Väggen av Marlen Haushofer

 

Väggen (Die wand i original) skrevs 1963 av den österrikiska författaren Marlen Haushofer och räknas idag som en modern klassiker. Huvudpersonen är en medelålders kvinna som åker på en weekendresa till bergen med två vänner där de ska övernatta i en jaktstuga. De två vännerna beger sig iväg för att handla och huvudpersonen stannar kvar själv i stugan. Hon väntar länge men efter ett tag förstår kvinnan att vännerna inte kommer tillbaka. Hon tar sig ut för att försöka se vad som kan ha hänt med vännerna, det är du hon upptäcker väggen. Väggen är osynlig och skärmar av henne från resten av världen, hon är instängd och utanför väggen verkar allt ha stannat.

Man får veta att när boken skrivs har kvinnan levt innanför väggen i flera år och boken är hennes berättelse om överlevnad. Boken är en så kallad "robinsonad", en berättelse där någon ensam kämpar för sin överlevnad på en obebodd plats likt Robinson Crusoe.

Boken har en väldigt speciell stämning som jag tycker mycket om, det är något obehagligt i luften. Den speciella stämningen känns extra mycket i vissa scener, till exempel när kvinnan ger sig ut för att utforska hur långt väggen sträcker sig och var den tar slut. En stor del av boken handlar om överlevnad. Hur gör man egentligen för att få mat när man inte kan gå till affären? Hur gör man för att klara av vädrets och årstidernas växlingar? Och framförallt hur gör man för att orka kämpa vidare?

Jag kom att tänka på boken nu i dessa märkliga pandemi-tider då vi ombeds att hålla oss hemma och minska våra fysiska sociala kontakter med andra. När jag började läsa om boken på nätet upptäckte jag att jag inte är den enda som fått denna tanke. Jag har nu läst flera recensioner från människor runt om i världen som läst boken när de varit instängda i karantäner och lockdowns. Det finns flera olika tolkningar av boken och kanske har den efter år 2020 fått ännu en ny tolkning och betydelse, visst är det häftigt!

Boken filmatiserades 2012. Du som läser tyska kan se en tysk filmtrailer här. För dig som inte kan tyska finns det även en filmtrailer på engelska.

Maja, bibliotekarie Karro