Like a love story av Abdi Nazemian


 Såhär några dagar efter alla hjärtans dag kanske många är trötta på töntiga kärlekshistorier och hjärtan. Men, det här är inte riktigt bara en kärlekshistoria, den är "Like a love story". Året är 1989 och bokens huvudperson, Reza har precis flyttat till New York med sin mamma. Hans mamma ska gifta om sig och de flyttar in hos Rezas bonuspappa och hans barn. Reza har en hemlighet, han är gay men har inte vågat berätta det för sin familj. Han är både rädd för vad hans iranska familj kommer att säga när han berättar men mest av allt är han rädd för den där sjukdomen som alla pratar om, AIDS.

Andra viktiga personer i boken är Judy, Art och Stephen. Judy är en färgglad och cool blivande kläddesigner. Art är Judys bästa kompis som är öppet homosexuell och som gör uppror mot sina konservativa föräldrar. Stephen är Judys morbror, han är homosexuell och har AIDS. Stephen är även aktivist och engagerad i gruppen ACT UP. (De jobbar för att utrota AIDS och även för att personer som har sjukdomen ska kunna leva så bra som möjligt.) Judy älskar sin morbror och även Art är nära vän med honom. Det dyker självklart upp flera andra personer men dessa fyra utgör navet i berättelsen.

Reza är ny i stan och en av de första personer han lär känna är Judy. Judy och Reza fattar tycke för varandra och börjar dejta, men, tänker ni nu, var inte Reza gay?! Jo, det är ju det som blir så komplicerat! Eftersom Reza knappt erkänt för sig själv att han är gay är det svårt att berätta det utåt, men ju mer Reza börjar tänka på Art, desto mer komplicerat blir det... Samtidigt pågår AIDS-epidemin för fullt och det blir ännu mer närvarande när Reza börjar umgås med sina nya vänner. 

Det här är en jättefin bok! Den beskriver vänskap på ett fantastiskt sätt, både mellan ungdomarna men även vänskapen med Stephen som blir en slags vuxen mentor. Även familjerelationerna är fint beskrivna och boken känns väldigt trovärdig och verklig. Delar av boken är faktiskt på riktigt, den historiska kontexten och exempelvis akivist-gruppen ACT UP finns på riktigt och författaren levde själv under denna tid och kan därför beskriva den på ett verkligt sätt.

Alla ni som tycker om berättelser med mycket relationer eller ni som är intresserade av HBTQ+-historia borde läsa den här boken! (Boken finns för tillfället endast på engelska.)

/Maja, biblioteket på Karro