Klara och solen


Det här är första romanen från Kazuo Ishiguro sedan han fick Nobelpriset i litteratur 2017. Jag har endast läst en roman av författaren tidigare och den var helt ok men jag var inte helt såld. Jag ville ge denna nya roman en chans eftersom handlingen lät så intressant och jag blev inte besviken.

Boken utspelar sig i ett framtida Amerika där den högsta samhällsklassen är människor som genmanipulerats och då blivit "höjda". Samhället beskrivs inte i detalj utan ju längre man läser desto fler glimtar av samhället får man se. Berättelsens huvudperson är Klara, en humanoid robot (en robot som är byggd att efterlikna en människa) som är till försäljning som en AV (artificiell vän). Dessa artificiella vänner köps av föräldrar som sällskap åt sina barn och ungdomar. Klara träffar Josie i affären där hon är till salu och Josie blir snabbt förtjust i Klara. Josies mamma är först lite fundersam då Klara inte är den senaste modellen men ger med sig efter att ha fått höra att Klara är den mest uppmärksamma AVn i affären. Från affären får vi följa med Klara till sitt nya hem och vara med i alla de nya situationer som roboten ställs inför. Bland annat får Klara veta att Josie är allvarligt sjuk och bestämmer sig för att göra sitt yttersta för att rädda Josie. Ju längre jag läser desto mer får jag veta om Josies familj och deras historia, det finns mycket under ytan!

Det väcks många frågor under berättelsens gång, hur människolik kan en robot bli, hur kommer framtiden att se ut och vad är det egentligen som gör oss mänskliga? 

Är du som jag, intresserad av AI, framtiden och robotar så är detta en väldigt intressant roman. Men även du som är intresserad av mer filosofiska frågor kring oss människor och våra relationer har mycket att hämta från denna bok!


/Maja, biblioteket på Karro