I skuggan av San Siro av Martin Bengtsson

Martin Bengtsson är född och uppvuxen i Örebro. Han är inte gammal när han bestämmer sig. En dag ska han spela på Italiens största arena, San Siro, hemmaplan för AC Milan och Inter. Han ska han gå ut på den legendariska arenan, bländas av strålkastarna och möta publikens jubel.

Martin förstår tidigt vad som krävs. Blod, svett och tårar. Han är beredd att offra det som behöver offras. Under hela sin uppväxt lägger han ner all sin fritid på att träna fotboll. Kompisar få stå tillbaka, ligga på soffan och slappa? Skulle inte tro det! Martin kliver gärna upp tidigt för att hinna med ett träningspass innan skolan. Efter skolan tränar han med pojklaget. När han kommer hem fortsätter han att öva på garageuppfarten tills det blir mörkt. Att säga att han är helt manisk i sin strävan är att ta i i underkant.

Och han når framgångar. År 2003, gör han sin A-lagsdebut i ÖSK: "Jag var 16 år och helt utan nerver...". Han gör stora rubriker och därefter fortsätter framgångarna. Inom bara ett par år efter sin A-lagsdebut går Martins dröm i uppfyllelse. Han blir proffs i storklubben Inter vars hemarena är San Siro. Nu är han där, hans dröm har gått i uppfyllelse.

Men, när Martin hamnar i Italien visar det sig att allt inte är guld och gröna skogar. Det är mycket ensamhet, väntan, tristess och tomhet. Och en stenhård hierarki i laget. Frågorna börjar smyga sig på, funderingar som leder till grubbel. Allt bli faktiskt bara värre och värre. Till slut börjar Martin fundera på om livet är värt att leva.

Berättaren i boken är Martin. Den tar upp vad som händer i en ung kille som offrar allt, som når sina drömmar vid tidig ålder, som blir hyllad och upplyft. Martin tappar fotfästet, han tappar bort sig själv. Och han frågar sig förstås: var det värt att offra allt för att uppnå sin dröm?
Johanna, bibliotekarie, Wadköpings UC