Inlåsta

Författaren Emma Donoghue blev inspirerad till att skriva boken Inlåsta när hon läste om händelserna i Österrike 2008. Josef Fritzl stängde in sin dotter i ett litet utrymme och fick sedan barn med henne där. De levde där under många år.

I boken är det en ung kvinna som kidnappas och föder sedan ett barn. De hålls fångna i ett trädgårdsskjul och när boken börjar har kvinnan varit där i sju år. Den som berättar historien är femåriga Jack. Man får följa deras vardag genom hans ögon vilket gör att man inte upplever händelserna som lika skrämmande. Jack vet inte riktigt vad som hänt och har en barnslig syn på världen. Det han känner om världen har han fått lära sig av sin mamma och från TV:n. Men han förstår inte att TV:n även visar att det finns en värld utanför Rummet; han tror att Rummet är allt.

Mamman funderar på en plan för att fly och kommer fram till att det är Jack som måste genomföra det. För att klara av det måste hon övertyga honom om världen utanför, vilket inte är så lätt.
Det är ju något helt nytt och skrämmande för honom.
Ska de lyckas?

Boken är mycket spännande och gripande, och beskriver bra både mammans och pojkens utveckling och förändring. Den är svår att lägga ifrån sig, samtidigt som man ibland måste det, då innehållet kan vara svårt att ta till sig. En riktig nagelbitare!
Annika, bibliotekarie Kvinnersta