Skyddad identitet av Robert Swindells


Den här boken handlar om hur inte bara det direkta brottsoffret och dennes familj drabbas när ett brott begås utan även de anhöriga till förövaren. Huvudpersonen är en 14-årig kille som heter Glenn. Han har en storebror, Gav, som han verkligen ser upp till. En dag rasar familjens liv samman då storebrodern döms till livstids fängelse för våldtäkt och mord på fem tjejer. Familjen försöker fortsätta med livet som vanligt men får ge upp allt och måste skaffa ny identitet och flytta till en annan ort.
Hur tror du det är att komma till en ny plats och försöka undanhålla den skamliga hemligheten som ingen får veta? Alla frågar var man bott förut, varför man flyttade, om man har syskon osv? Glenn vill ju inget hellre än att smälta in. Han mår förstås dåligt av vad som hänt och bär på en rädsla att även han har ett dolt mörker i sig som gör att han kanske kommer att begå lika hemska brott som hans storebror gjort.

Hela tiden accelererar spänningen eftersom vi som läsare vet att en kvällstidningsjournalist fått i uppdrag att leta upp familjen och skriva om den. De är ju säkert lika galna som i killen fängelset och allmänheten har rätt att veta var de befinner sig. Eller?

Boken är inte helt ny, men jag kom att tänka på den när jag läste tidningen. Det är en ganska lättläst men väldigt tankeväckande bok där begreppet offer i en brottsutredning blir lite större än tidigare.

Ale, bibliotekarie Risbergska