En ocean av kärlek


En ocean av kärlek av Tahereh Mafi

Det är ett år sen elfte september-attacken och Shirin och hennes familj har flyttat till ännu en ny stad. Hon har bytt skola fler gånger än hon kan minnas och har gett upp om att försöka få vänner. Dessutom är det inte så många som vill vara vän med henne eftersom alla tror att hon är terrorist på grund av att hon bär hijab. Så träffar hon Ocean, skolans snyggaste kille och populär basketspelare (vilket hon till en början inte har en aning om, eftersom hon inte pratar med andra, eller är med på aktiviteter efter skolan). Han verkar inte bry sig om hur hon klär sig, utan är faktiskt intresserad av henne, något som hon inte alls är van vid. Shirin försöker att hålla Ocean ifrån sig till att börja med, och ännu mer när hon märker att hon är intresserad av honom. Det kommer bara inte att funka mellan dem, med tanke på hur alla andra reagerar. Ocean är dock övertygad om att det inte är några problem eftersom han struntar i vad folk tycker. Det han inte har räknat med är att folk inte bara tycker en massa om deras förhållande, de visar det öppet också. Shirin blir förnedrad på skolan, av Oceans baskettränare, hans mamma. Situationen är ohållbar.

En ocean av kärlek är en fin kärlekshistoria, men också en berättelse om rasism, utanförskap och att stå för sina val. Det är en bok som jag ville sträckläsa, inte minst för att se hur det utvecklar sig för Shirin och Ocean.

Tahereh Mafi har också skrivit en serie böcker som börjar med Rör mig inte, en dystopisk framtidsskildring. Det här är dock något helt annat, där hon använt sig av sin egen bakgrund och erfarenhet av att vara ung iransk-amerikanska på high school.

Jag rekommenderar den varmt!


Lindeskolans bibliotek