Bioaktuell bladvändare


En väldigt gripande bok som nu visas som film på bio är Saras nyckel av Tatiana de Rosnay. Handlingen utspelar sig både i dåtid och nutid. Berättelsen från dåtiden är baserad på en skamfläck i Frankrikes historia. 1942 genomförde nämligen den franska polisen en massarrestering på judiska familjer som först fick bo i en sportarena under hemska förhållanden för att efter några dagar skickas till en säker död i koncentrationsläger. Händelsen kallas Vél d'Hiv-razzian efter namnet på sportarenan. (Källa Wikipedia)

Boken börjar när den 10-åriga franska flickan Sarah och hennes familj hämtas av den franska polisen. Innan de lämnar lägenheten ber hennes lillebror att hon ska låsa in honom i ett skåp, hans favoritgömställe. Hon gör det och tänker lämna nyckeln till någon som kan hjälpa honom ut senare, men hon hittar ingen och istället förs vi tillsammans med henne in i fasorna i Vél d'Hiv. Varvat med Saras berättelse får vi följa den amerikanska journalisten Julia, gift med en fransman och boende i Paris. Hon får i uppdrag att skriva en minnesartikel om Vél d'Hiv-razzian och under arbetets gång upptäcker hon något i Sarahs historia som har samband med hennes egen familj.

Boken är både spännande, fängslande och upprörande och otroligt svår att lägga i från sig. Ta fram en näsduk och läs boken innan du ser filmen!
Ale, bibliotekarie Risbergska