Det mörka tornet av Stephen KingMannen i svart flydde genom öknen, och revolvermannen följde efter…

När jag läste serien Det mörka tornet öppnades en helt ny värld för mig… eller, ja, när jag lyssnade på George Guidall läsa högt i ljudboksversionen på engelska. För ljudboken är en fantastisk uppfinning för oss ständigt upptagna 2000-tals människor. I vilket fall som helst var världen som öppnades full av intertextualiteter för oss King-fanatiker, men den var också helt annorlunda än Kings tidigare verk. Han menar själv att Det mörka tornet är hans livsverk som han påbörjade i tankarna redan som ung man.
Serien består av sju böcker: Revolvermannen, De tre blir dragna, De öde landen, Magiker och glas, Vargarna i Calla, Sången om Susannah och Det mörka tornet.
Och om jag ska vara helt ärlig är de två första böckerna mediokra, men tar man sig igenom dem kommer belöningen i form av en fantastisk läsupplevelse.
Det mörka tornet är historien om den sista revolvermannen, Roland, som lever i en tid som har gått vidare. Allt har förändrats och världen är på väg att gå under. Roland har länge sökt efter det mörka tornet, som han tror är världens räddning och besitter de svar han behöver. Han är på jakt efter mannen i svart som på något sätt är sammankopplad med det mörka tornet och symbolen för ondska.
På sin väg mot tornet träffar han tre kompanjoner (revolvermän). De är pojken, Jake Chambers, från 1970-talets New York, heroinisten, Eddie Dean, från 1980-talets New York och den schizofrena afro-amerikanskan, Odetta Holmes/Detta Walker, från 1960-talets New York, som dessutom har förlorat båda sina ben i en tunnelbaneolycka. De fyra, tillsammans med Billy-bumlaren, Oy bildar en Ka-tet; en grupp som blivit sammanförda av ödet.
Vägen till Tornet är lång och Roland har levt en evighet. Vi får följa Revolvermannen och hans Ka-tet genom öde landskap, på resor genom tidsdimensioner, i strider med demoner, vampyrer, maskiner och maffia. Genom tillbakablickar får vi lära känna Roland och hans värld som påminner mycket om riddarnas idealvärld, där heder och ära är viktigt, men där även ödet och vidskeplighet är av stor betydelse.
I denna saliga blandning av fantasy, western och skräck bevisar Stephen King att han är allt annat än en kiosklitteraturförfattare. En fantastisk bok-serie som definitivt är värd att läsa!

Bilden är hämtad från www.darekkocurek.com
Linn Dure, Lärare Tullängsskolan