Sydafrikansk verklighet


Död i gryningen av Deon Meyer är en thriller/deckare från Sydafrika. Huvudpersonen, Van Heerden, är en före detta polis. Han plågas av sitt förfluta, är våldsam och nergången, men tar motvilligt på sig att spåra ett testamente, som blir ogiltigt om 6 dagar.

Kassaskåpet, där testamentet låg, hittades uppbrutet. Ägaren, en antikvitetshandlare, låg mördad strax intill. Det är hans sambo med sin advokat som nu gör ett sista desperat försök att få ut sitt arv.

Precis som Van Heerdens förfall har sin förklaring i det förflutna, så har mordet sina rötter långt tillbaka i tiden. Många personer, som idag har stor makt, har anledning att försöka stoppa Van Heerden.

Tiny Mpayipheli, en jättelik xhosa som är inkasserare för en drogbaron, är en annan intressant person i boken. Mot alla odds blir han och Van Heerden vänner.

Det här är en spännande historia, mörk och hoppingivande om vartannnat och den ger en mycket levande bild av Sydafrika.

Deon Meyer, född 1958, är afrikander, och har ett förflutet som soldat och som journalist på Die Volksblad, en dagstidning som stod National Party nära, men som under 1980-talet svängde till att förespråka apartheids avskaffande. Död i gryningen (skriven 2000) är hans andra bok på engelska(översatt från afrikaans). Hans första finns inte på svenska (eng. titel: Dead before dying), men flera andra finns på svenska.
(Källa: http://deonmeyer.com, http://fr.wikipedia.org/wiki/Volksblad)

Göril Thyresson, Alléskolans bibliotek