Tjuvarnas stad gör skäl för namnet


Tjuvarnas stad av David Benioff är det mest spännande jag läst på länge! Handlingen utspelar sig vintern -42 i Leningrad och staden är belägrad av tyskarna. Den 17-årige Lev ertappas med att stjäla från en död tysk soldat och förs till det ökända Krestyfängelset. Där delar han cell med desertören Kolja, som är några år äldre. Lev och Kolja ställs inför ultimatumet att hitta 12 ägg åt översten eller avrättas. Belägringen har gjort att invånarna tvingas äta allt de kommer över, inklusive råttor, och chansen att hitta 12 ägg är obefintlig, eller...?

Trots att andra världskriget rasar för fullt innehåller boken inte många krigsscener, istället är det den civila befolkningens fasor man får följa. Lev och Koljas uppdrag blir ett femdagarsäventyr där faror som köld, hunger, nazister, partisaner, NKVD och Röda armén lurar i varje sekund. Mitt i all bedrövelse hinner killarna prata en hel del om sex, d.v.s. den erfarne Kolja lär Lev allt han kan om tjejer och hur man närmar sig dem, vilket håller deras humör uppe i motgångarna.

Tjuvarnas stad är en underbar bok med mycket humor, spänning, äckel och sorg. Närvarokänslan är hög, det känns som att man är med Lev och Kolja när de ligger i bakhåll för tyskarna och de 247 sidorna blir aldrig tråkiga.

Av någon anledning vart jag väldigt sugen på ägg efter att ha läst boken...

David Benioff föddes i New York 1970. Han är manusförfattare och har bl.a. skrivit manus till "Flyga drake". Han är gift med skådespelerskan Amanda Peet.

Åsa, bibliotekarie Tullängsskolan