Tiden - finns den?

Lasarusfenomenet är första delen i en ny serie av Kjetil Johnsen.

Den här boken är precis som en första del i en serie ska vara! Lite trög i början, men mer och mer spännande ju längre man läser, och med en avslutning som gör, att man väntar på fortsättningen! Bokstavligen en "cliffhanger!"

På försättsbladet står ett citat av T.S. Eliot, "In my end is my beginning"

Emma är dotter till en norsk kvantfysiker, en som forskar i atomernas minsta beståndsdelar på en hemlig militär forskningsstation i USA. Boken börjar med att hon är på utflykt med sina föräldrar och lillebror till ett dinosauriemuseum. Hon tycker det är ganska tråkigt, och går ut och väntar utanför. Där upplever hon, att hon nästan ser något i ögonvrån, som hon känner igen, men inte kan identifiera.

I nästa scen ligger Emma ingipsad på sjukhuset efter en svår olycka. Hon har en kamp framför sig för att bli frisk igen. Hon vet inte alls vem hon kan lita på men måste finna sig i att be människor hon inte alls känner om hjälp med de mest intima saker.

Det jag tycker är spännande är hur Kjetil Johnsen leker med vetenskapliga begrepp, som tiden och oändligheten och väver in dem i historien.

Kjetil Johnsen är en norsk författare. På hans hemsida http://www.kjetiljohnsen.no kan man läsa, att Den 4e parallellen kommer innehålla fyra delar. Lasarusfenomenet är del ett. Det skulle inte alls förvåna mig om någon gjorde en TVserie av de här böckerna! Hans serie Tre har varit mycket populär, och det tror jag att denna också kommer bli.

Göril Thyresson, Alléskolan