Läs boken istället!

”Jag har blivit arresterad. För att jag har vunnit en frågetävling. De slog in min dörr, satte handklovar på mig och drog iväg mig (…) Inte en enda granne tittade ut för att se vad som hände. Arresteringar i Dharavi är ika vanliga som ficktjuvar på lokaltågen. Min avfärd från Asiens största slum skulle inte ha någon inverkan på deras liv”Inledningsraderna i "Vem vill bli miljardär?" av Vikas Swarup utspelar sig i dagens Indien och utgör ramberättelsen. Romanens jag är Ram Mohammad Thomas, en artonårig föräldralös pojke som just svarat rätt på alla tolv frågorna i frågetävlingen som gett romanen sitt namn. Att Ram, med sin bakgrund, skulle ha intelligens nog för att vinna tävlingen är det ingen som tror på och han anklagas för att ha fuskat. Läsaren slängs snabbt in i en miljö av skumma affärsuppgörelser och korrupta poliser med tortyr som förhörsmetod. En ung kvinnlig advokat tar sig an Rams fall. Samtalen med advokaten blir till tolv färgstarka utflykter i pojkens uppväxt. De tolv berättelserna (en för varje kapitel) leder oss snillrikt fram till rätt svar på respektive fråga i tävlingen. Det visar sig att klyschan - livets hårda skola kan lära ut mer än många timmar i skolbänken - stämmer, för det ingen visste var att Ram talar flytande engelska och faktiskt har jobbat som guide i Taj Mahal…


Genom Rams och gatubarnens ögon får vi uppleva det moderna Indien och dess avgrundsstora klasskillnader. Trots att vi möter de allra sämst lottade i Indiens slumområden och det bitvis blir väldigt smärtsamt så känns inte romanen som en eländesskildring. Swarup har helt enkelt valt att inte skriva en realistisk roman med fokus på fattigdom och lidande, utan snarare en äventyrsroman med drag av skröna, där framförallt Ram och hans bästa kompis Salim flyr farorna och hela tiden ser möjligheterna att skapa en bättre tillvaro. Lika delar av värme, humor och elände gör att berättelsen går rakt in i mitt hjärta.


Persongalleriet är proppfullt med intressanta, ofta osympatiska individer och höjer temperaturen i romanen. Bland andra får vi bekanta oss med den elake rymdforskaren Shantaram som tvingats flytta till slummen, knappfabrikören Prakash som ångrar bittert att han prövade vodoo och skolchefen Maman som är misstänkt lik en gangster. Ofta är det överklassens mörka hemligheter som avslöjas med katastrofala följder.


"Vem vill bli miljardär? " bjuder på berättarglädje och en berättariver som gör att du inte vill lägga den ifrån dig och framförallt är det en berättelse som stannar länge länge i dina tankar.

Och ja, det är ”Vem vill bli miljardär” som ligger till grund för filmen ”Slumdog millionaire”, men de har ganska lite gemensamt, läs boken istället!