Hungerspelen är så bra!

Fortfarande lär det finnas några stycken som ännu inte läst Hungerspelen, första delen i Suzanne Collins trilogi. Jag skriver för er, för jag tycker så mycket om boken! Jag har precis avslutat andra delen som heter Fatta eld, och jag hoppas snart kunna få tag i del tre, Revolt. För Hungerspelen väcker begär att läsa mera, av nyfikenhet och sympati med personerna man får lära känna i boken, av längtan efter att få veta mer hur allt ska gå.

Även filmen Hungerspelen är bra, inte minst pga den underbara Jennifer Lawrence (som även kan ses i Winter's bone som kom 2010). Hon spelar den faderlösa Katniss Everdeen, som bor med mamma och lillasyster Pim i ett fattigt gruvdistrikt någonstans i nuvande USA, i en obestämd framtid. För att familjen ska slippa svälta jagar Katniss ute i det vilda, ofta tillsammans med bäste vännen Gale. Det finns 12 distrikt i Panem, som riket kallas, och Katniss hemdistrikt, nr 12, hör till de eländigaste. Men det finns även några rika, välförsörjda disktrikt med gott om mat och stark framtidstro.

Varje år ordnas Hungerspelen, en tävling som utspelar sig i ett slags vildmark, där två ungdomar från varje distrikt i Panem kämpar på liv och död för att en till sist ska stå som enda överlevande av alla medtävlande. Hela tävlingen direktsänds på TV som spektakulär mediaunderhållning, för att förena alla distrikten och för att väcka fruktan, styrd av den allsmäktige Mr Snow.

När så lillasyster Pim blir uttagen till årets Hungerspel vid den stora ceremonin på torget hemma i Distrikt 12, erbjuder Katniss sig omedelbart att ta lillasysterns plats för att rädda Pims liv. Katniss tapperhet väcker stor uppmärksamhet och respekt, och också förväntningar på något utöver det vanliga. Till spelen utses också Katniss skolkamrat Peeta Mellark, och de två förs bort till en kamp om livet fylld av omöjliga och svåra överväganden i stridens hetta!

Peeta avslöjar snart att han varit förälskad i Katniss sålänge han kan minnas, vilket gör Katniss osäker: Är det ett sätt att ingjuta falsk trygghet som kan leda till att han dödar henne enkelt, eller menar han allvar? I vilket fall har Katniss lovat Pim att vinna Hungerspelen för att kunna återvända till systern och mamman, så hon måste ju vara beredd på att ta Peetas liv om så krävs.

Hungerspelen är en mycket spännande bok, som man önskar inte ska ta slut. Författaren Suzanne Collins måste ha läst mycket i sitt liv för att skapa den här världen, både sagor, science fiction och hjältinne-dramer. Hon berättar både på ett överraskande och intelligent vis, och historien rinner fram av äventyr! Men framför allt: Hon har nog funderat en hel del på TV:s roll i samhället och vad som styr människors tankar och handlingar. Hungerspelen blir på så sätt som en rå, men smart och ärlig bild av vår tid.