Mystik och tidsåldrar

Labyrinten av Kate Mosse handlar om två personer med väldigt lika namn.

Alaïs som lever på 1200-talet i Carcassonne i södra Frankrike, hon får av sin far ärva en bok som sägs hålla i en av nycklarna till den sanna Graalens hemlighet. En hemlighet som kräver uppoffring att hålla och som dessutom sträcker sig tillbaka till det forntida Egypten.

Året 2005, Alice är på semester i södra Frankrike, hon väljer att spendera några dagar på en arkeologisk utgrävning som en vän till henne är chef över. Sista dagen arbetar Alice själv i ett område då hon plötsligt hittar en krypta med två skelett och uråldriga tecken och symboler inristat i stenarna. Hon upptäcker sen att denna upptäckt har skapat en kedja fruktansvärda händelser som också leder till oväntade upptäckter om hennes förfäder.

Labyrinten är en väldigt bra skriven bok. Kate Mosse har en förmåga att kunna härleda händelser till vad som helst i världshistorien. Alla form av fakta gör boken ännu bättre.

Det finns inget slarv med historia och anvisningar till gamla kulturer, så är det även i hennes andra böcker. Man vävs in i en värld man inte vill släppa taget om. Man får en stark känsla av att vara arkeolog eller historiker i färd med att upptäcka något nytt. Boken är på några hundra sidor, det kan verka svår att ta sig igenom, men man fastnar enkelt för att vilja veta Alice och Alaïs öden. En riktig sträckläsare som kan hålla en vaken alldeles för sent om nätterna eller underhålla dig när du är förkyld.

//Lovisa Berglind, elev på Tullängsskolan