Älskar - hatar av Jenny Downham

Författaren till den tidigare boken "Innan jag dör" är oerhört duktig på att gestalta de svåra sakerna i livet. Hon förmedlar för människor att inga av valen i livet är lätta men man får lära sig att leva med dem.

När Mickey en dag för reda på att hans lillasyster Karley blev våldtagen på en fest, rämmar hela hans värld samman. Han känner att det är hans skyldighet som en bror att göra något – om inte nita till killen riktigt ordentligt. Med sin vän smids en plan samman om hur de skall gå till väga. Samma dag som killen släpps ut från häktet så bestämmer sig Mickey samt hans vän Jacko att ta sig till festen som skulle hållas för killen, som enligt sin egen familj inte tycks vara skyldig till någonting alls. På denna fest träffar Mickey på killens lillasyster Ellie och försöker få ur henne så mycket information som möjligt, dock utan att lyckas så bra. Mickey finner sig istället mer och mer dragen till henne och inser att det är ett problem i ett sådant sammanhang.

När Ellies bror anklagas förvåldtäkt tappar hon fotfästet. Hon vidhåller för polisen under förhöret att hon inte vet någoting, trots att hon faktiskt var hemma den kvällen då allt inträffade. Hon anar dessutom inte att Mickey är Karleys broder, och sakta med säkert djupnar deras känslor. Detta upphörde plötsligt en dag då hon fick veta vem Mickey var. Ellie övertygade sig själv att hon blev lurad in till en fälla, så hon valde att gillra en fälla för att sätta dit honom som hämd nästa gång hon skulle träffa honom.

Denna bok är en parallelhandling, vilket betyder att man får se händelsen ur två olika perspektiv. Detta gör boken väldigt intressant att läsa och olika känslor blandas samman, beroende på vems perpsktiv händelsen beskrivs ur och hur just den personen ser på situationen. Jag som läsare hade svårt att sluta läsa den eftersom boken var så händelserik och spännande. Detta är en otroligt bra bok som jag personligen rekomenderar till läsgalna människor.


Karolin Wakji, NA12 Ri