Robothjärta av Nathalie Strandiford

Jag har läst boken Robothjärta av Nathalie Strandiford. Den handlar om en 18 årig tjej som heter Bea. Bea har flyttat väldigt många gånger i sitt liv då hennes pappa aldrig trivs på sitt jobb. Han är professor på universitet men han tröttnar på att vara på samma ställe så han byter jobb till ett annat universitet efter en tid. Då är det bara för Bea och hennes mamma att följa med och flytta till närheten av ett annat universitet.                                                                              
Och nu är det dags igen. Denna gång ska de flytta till en liten stad som heter Baltimore. När de har allt packat och klart inför flytten hittar Beas mamma en ökenråtta bland flyttkartongerna. Bea får den av sin mamma. Men några timmar senare dör råttan och Beas mamma blir väldigt upprörd men det blir inte Bea. Då säger Beas mamma att Bea är en robot som inte har några känslor. Efter det ser Bea sig själv som en robot. I tankarna kallar hon sig för Robot girl.
När de har flyttat börjar Bea på skolan Cantons. Där möter hon Johna. Johna är en ensam, blek pojke som inte har haft någon vän på mycket länge. Hans klasskompisar retar honom genom att kalla honom Ghost boy bara för att han är så tyst och blek. Men Bea blir intresserad av honom och sakta men säkert blir de bästa vänner. Man får följa dem genom både lycka och sorg. Men Bea får reda på att det finns en bakomliggande orsak till varför Johna jämnt och ständigt är så tyst och dyster av sig.
Jag tyckte att boken var bra. Den är lätt att komma in i då man kommer rätt in i Beas vardag. Det är inga sega första kapitel som bara består av bakgrundsfakta utan i Robothjärta blir bakgrundsfaktan ”inbakad” i allt annat.  
 Lisa Jansson NA12