Såld av Sally Grindley

Vilka rättigheter har kvinnor i dagens samhälle egentligen? Är det okej att sälja unga flickor på marknader till äldre män? De blir sålda som om de vore mat, djur eller smycken. De blir utnyttjade både fysiskt och psykiskt, dem blir påminda varje dag att dem är värdelösa och med tiden förlorar de hoppet om en framtid. Det var det som hände Lu Si-yan, en ung flicka som hamnade på marknaden och såldes av sin egen farbror.
Lu Si-yan är en ung flicka som bor i en liten by med sin sjuka mamma och sin lillebror. Hon förlorade sin far alldeles för tidigt men då tog hennes farbror ansvaret att vara där och försökt stötta dem. Tyvärr hade han helt andra planer för familjen och den unga flickan, Lu Si-yan. Under tiden hennes sjuka mamma låg hemma i sängen, drog han med sig Lu Si-yan till marknaden där han tänkte se till att hon inte kom hem igen, där han skulle få henne såld.
Lu Si-yan såldes till en rik familj som utnyttjade henne jättemycket. Hon fick jobba hela dagarna i lägenheten och göra allt de bad henne om. Inte nog med att de behandlade henne som en slav så hade de bestämt att Lu Si-yan skulle gifta sig med familjens son när hon blev lite äldre.
Lu Si-yan hade alltid sin mamma och sin lillebror i tankarna. Hon påminde sig själv varje dag om att en dag skulle hon komma hem igen. Hon försökte att aldrig tappa hoppet, hennes familj blev hennes motivation till att kämpa sig igenom dagen. Men dagar blev till veckor och veckor blev månader… Skulle hon någonsin komma hem igen?
En väldigt begripande berättelse, en bok man inte bara lägger tillbaka i bokhyllan utan en bok som man alltid kommer att lägga på minnet. Meningen med boken är väldigt viktig, det är viktigt att föra vidare och komma ihåg vad som egentligen händer i världen, och aldrig glömma att det sker varje dag.
Nalin Ucar, NA12 Ri