Såld av Sally Grindley

Vilka rättigheter har kvinnor i dagens samhälle egentligen? Är det okej att sälja unga flickor på marknader till äldre män? De blir sålda som om de vore mat, djur eller smycken. De blir utnyttjade både fysiskt och psykiskt, dem blir påminda varje dag att dem är värdelösa och med tiden förlorar de hoppet om en framtid. Det var det som hände Lu Si-yan, en ung flicka som hamnade på marknaden och såldes av sin egen farbror.
Lu Si-yan är en ung flicka som bor i en liten by med sin sjuka mamma och sin lillebror. Hon förlorade sin far alldeles för tidigt men då tog hennes farbror ansvaret att vara där och försökt stötta dem. Tyvärr hade han helt andra planer för familjen och den unga flickan, Lu Si-yan. Under tiden hennes sjuka mamma låg hemma i sängen, drog han med sig Lu Si-yan till marknaden där han tänkte se till att hon inte kom hem igen, där han skulle få henne såld.
Lu Si-yan såldes till en rik familj som utnyttjade henne jättemycket. Hon fick jobba hela dagarna i lägenheten och göra allt de bad henne om. Inte nog med att de behandlade henne som en slav så hade de bestämt att Lu Si-yan skulle gifta sig med familjens son när hon blev lite äldre.
Lu Si-yan hade alltid sin mamma och sin lillebror i tankarna. Hon påminde sig själv varje dag om att en dag skulle hon komma hem igen. Hon försökte att aldrig tappa hoppet, hennes familj blev hennes motivation till att kämpa sig igenom dagen. Men dagar blev till veckor och veckor blev månader… Skulle hon någonsin komma hem igen?
En väldigt begripande berättelse, en bok man inte bara lägger tillbaka i bokhyllan utan en bok som man alltid kommer att lägga på minnet. Meningen med boken är väldigt viktig, det är viktigt att föra vidare och komma ihåg vad som egentligen händer i världen, och aldrig glömma att det sker varje dag.
Nalin Ucar, NA12 Ri

Kommentarer

  1. Jag valde att läsa den här boken för att jag är inte en person som gillar fantasyböcker utan jag tycker mycket bättre om böcker som är verklighetsbaserade, vilket den här boken är. Boken levde upp till mina förväntningar efter att ha läst baksidan. Jag skulle absolut kunna rekommendera boken till andra, dock så tycker jag att man ska veta med sig om man tänker läsa boken att det kan förekomma lite jobbiga och smått otäcka detaljer ibland så om man är känslig kanske man ska tänka en gång till innan man börjar läsa boken. Det här är verkligen en bok som sätter igång tankar som man kanske inte har tänkt innan om vår värld och alla olika samhällen, det är inte en bok som man glömmer i första hand. Bra bok!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar