Skjut apelsinen av Mikael Niemi


Boken Skjut apelsinen är en av de där riktigt fina guldkornen som man ständigt är på jakt efter i bokvärlden. Jag kan självsäkert säga att den har det där lilla extra som får en fängslad och hungrig på mer. Trots det är det ingen saga om någon superhjälte som räddar hela världen; utan den handlar helt enkelt om en ”vanlig” kille som går första ring på gymnasiet. Boken är inte heller jättelång, utan ligger på 236 sidor.
Historien börjar med att killen som man får följa har blivit kär i en tjej på skolan, och det är inte vilken som helst, utan Sabina Stare skolans snyggaste tjej. Med stort mod går han fram till henne med en bukett blommor och några få, kanske inte så väl valda ord. Det slutar med att hon fåfängt droppar buketten på marken framför honom, medan merparten av skolan har kollat på och nu står och flabbar och fnissar. Ensam kvar står killen som vågade, men som gjorde bort sig totalt.
Han bestämmer sig för att kasta bort det som hänt och börja om på nytt. Ett nytt liv. Han hittar en riktigt ful städrock i sin mammas städskrubb och väljer att gå till skolan i den. Folk runt omkring honom sjunger i kör: Bög, äckel, tönt. Men det skiter han i. Han är en ny person nu, och ingen ska få tränga igenom hans skal. Det är något mer som också är nytt med honom. Han skriver dikter. Kraftiga, betydande, upproriska dikter. De kommer som spjut ifrån hans inre, en massa ord, och de stänker ner på papprena framför honom.
Dessa dikter kommer föra honom samman med andra personer. De kommer göra förändring, de kommer göra allt galet.
Tempot i boken är högt, och det händer mycket hela tiden, vilket gör att den blir väldigt spännande att läsa. Den har inslag av humor samtidigt som den är väldigt hård och seriös. Tonårsrevolt skulle lika gärna kunna vara titeln på denna bok. En riktigt underhållande bokläsning!
Malin Karlsson, NA12 Ri