Operation Oden av James Holland

Boken handlar om en person som heter Jack Tanner. Den utspelar sig under andra världskriget i Norge. Jack Tanner är en soldat som kommer ifrån England. Han har mycket erfarenhet och får arbeta med folk som ska vara med om sitt första slag. Men det är inte hans enda problem. I början av boken blir han uppskickad i bergen för att se till att tyskarna inte flankar de allierade ifrån sidan. När de är i bergen stöter de på en grupp norrmän och fransmän. Norrmänen har med sig en civil person. I det norska kompaniet finns det också med en överste som har en viktig uppgift, men han vill inte säga till Tanner vad det handlar om. Tanner antar att det handlar om den civila personen som är med. Men den norska översten är skadad och håller på att dö. Innan han dör ber han Tanner att se till att denna civila person kommer till de allierade linjerna. Eftersom de är uppe i bergen kan de inte röra sig så snabbt och de allierade har backat. Det betyder att man retirerar till ett annat ställe och bygger upp ett försvar där. Tanner och gruppen som han är med har det väldigt jobbigt. De måste till de allierade linjerna och har en grupp tyska soldater bakom sig. Just nu ligger de alltid ett steg före tyskarna men de tar in på Tanner och hans grupp. Lite för snabbt…
Operation Oden är en spännande bok som drar in läsaren i den och gör det svårt att sluta läsa den ibland. Den är fylld med känslor, sorg, glädje och adrenalin.
Författaren är väl informerad om olika vapen, flygplan mm som är med i boken. Man märker att James Holland verkligen har försökt att få boken så verklighets trogen som möjligt.
Adam Lorin, NV12 Ri