Tänk att vara sjutton år och skitsnygg

Bara titeln på Emma Granholms senaste bok lockade mig till läsning - Sjutton år och skitsnygg. Är den ironisk eller inte? Bokens huvudperson heter Felix och är en kille som inte har några problem med sin självkänsla, i alla fall inte i början av berättelsen. Han har bra gener så att han är snygg är ingen diskussion och han tränar mycket för att bättra på sitt utseende. Att stå i centrum är en självklarhet och han gillar när tjejerna vänder sig om efter honom. Flirtar gör han gärna. Om man behöver slåss för att sätta sig i respekt så tvekar han inte. Att vara cool är viktigt. Sedan är han förstås ihop med snygga Alexa.

När boken börjar har Felix precis kommit hem från en semesterresa och under tiden han varit borta har det hänt något i kompisgänget. Det har dykt upp en ny kille, Zäta, som hotar Felix självskrivna ledarplats. Zäta är irriterande hemlighetsfull men också snygg, stark och cool. Allt det där som Felix stått för hittills men nu flyttas strålkastarljuset bort från honom och det gillar han inte alls. Sedan oroar han sig mycket för vad Alexa verkligen känner för Zäta. Hon verkar alldeles för intresserad av honom och saken är den att Felix verkligen gillar henne. Tänk om hon inte är kär i honom längre? En orimlig tanke före semestern men med Zätas inträde på scenen känns den inte lika otänkbar längre.

Felix sätt att vara och behandla andra är inte alls särskilt trevligt under en större delen av boken. Han är en översittare som förväntar sig att få sin vilja fram och han bryr sig inte om ifall han gör andra illa. Som en av tjejerna säger: om han vore tjej skulle alla hata honom. Det intressanta är vad som händer med Felix när hans självbild och manlighet skakas om genom att det dyker upp en kille som faktiskt är ganska lik honom själv. När vissa av hans egenskaper speglas i Zäta och han upptäcker att han kanske inte tycker så mycket om dem. När han inser att han faktiskt skulle kunna bete sig trevligare mot dem i hans omgivning utan större ansträngning. Och vem är den där Zäta egentligen? Var kommer han ifrån och vad vill han?

En bok om självkänsla och osäkerhet skildrad ur en tonårskilles perspektiv. En kille som är rätt dryg och otrevlig, men som också låter oss ta del av vad som finns bakom ytan och det gör att man i slutändan faktiskt håller på Felix. Lite i alla fall.

Ale, bibliotekarie Ri