Välkommen hem av Johanna Lindbäck

Varför kan inte allt vara som det brukade? Varför ska det vara så svårt? När Sara kommer hem efter att ha varit utbytesstudent i ett år i London har hon svårt att komma in i sin vanliga vardag igen. Vännerna hon var så nära innan hon åkte har skapat nya relationer och delar andra minnen som inte Sara är en del av. När hon lämnade Luleå så lämnade hon allt: vännerna, familjen och framför allt Mattias.

Mattias och Sara var tillsammans nästan ett år, men strax innan hon åkte till London gjorde hon slut med honom för att hon hade hört att distansförhållanden ändå inte funkade. Men Mattias var även tvillingbror till hennes bästa kompis Bella, vilket gjorde att relationen mellan Bella och Sara blev väldigt ansträngd när hon dumpade honom och sedan for iväg till England. När hon kommer hem igen efter ett år hoppas hon att allt ska vara förlåtet, glömt och att allt ska kunna bli som innan, men Mattias verkar göra allt för att undvika henne, och Bella är alldeles kall mot henne. För att börja tänka i andra banor och lära känna nya människor börjar Sara spontant på jujutsu där hon träffar Adrian. Hon tycker att han är galet irriterande, men ändå vill hon inte gå till träningen om inte han är där, han gör det så mycket roligare.

Allt eftersom tiden går börjar Sara och Mattias komma närmare varandra igen, och snart börjar det bli som innan de blev tillsammans. Tyvärr börjar hon inse att hon snart får välja mellan att vara kompis med Mattias eller att vara, eventuellt nått mer än, kompis med Adrian. Skillnaden är väldigt stor mellan de två killarna, med Mattias är allt så bekant, eftersom att de känt varandra sen de var små. Men med Adrian är allt nytt och intressant på något vis. Valet är svårt och hon vill inte råka såra någon, speciellt inte sig själv.
Välkommen hem är en typisk ungdomsbok, den är lätt att sätta sig in i. Emellanåt hände det inte särskilt mycket, men den var ändå svår att lägga ifrån sig. Det var inte den bästa bok jag läst, men definitivt en bra bok som är värd att läsa. 
Johanna Lindbäck är för övrigt en väldigt bra författare, absolut värd att kolla in om man gillar ungdomsböcker med mycket kärlek och frågor om att passa in bland dem andra.
Linn Lundqvist, NV12 Ri