Det är den 23 augusti 1991 och Saga börjar ettan på gymnasiet. Första dagen träffar hon Pauline och de bildar genast en vänskapspakt.
Saga bor med sin mamma som är konstnär i en stor våning på Söder i Stockholm. Mamman är född på 40-talet och är en så kallad Grupp 8-kvinna, alltså en kvinna som tillsammans med andra kvinnor stred för kvinnors rättigheter under 1970-talet. Saga är både imponerad och påverkad av sin mamma. Hon vill följa sin mammas råd att ta för sig och aldrig bli ekonomiskt beroende av en man.
Saga är inte så imponerad av skolan. Men däremot av Viktor Skantz, en femton år äldre festfixare som ju är helt oåtkomlig för en så ung tjej som Saga. Dessutom är det ju Pauline som vill ha honom.
Saga och Pauline har inga som helst problem med att komma in på inneställena i Stockholm trots att de är så unga. De kan ta för sig. Och en kväll på en klubb ser Viktor Skantz Saga och tar med henne hem. Nu är hon plötsligt Viktor Skantz hemliga älskarinna. Hon har ännu inte fyllt 16 och inte heller fått mens.
Boken handlar om de viktiga och händelserika åren mellan 16 och 21 i Sagas liv. Hon träffar massor av killar och män men ingen har samma makt över henne som Viktor. Hon hoppar av gymnasiet därför att det tråkar ut henne och så lyckas hon få jobb på en tidning och jobbar sig genom sitt skrivande och sitt unga och trendiga perspektiv uppåt i tidningsvärlden. Hon är en tidig it-girl.
Och hela tiden tycks mammans ord om att inte bli ekonomisk beroende av en man följa henne. Men somdetstår i boken: "Hon sa aldrig något om att bara vara beroende av en man utan den ekonomiska transaktionen utan att få något i utbyte."
Det är en intressant uppväxtskildring. Språket är lättläst och inte svårt att förstå.
Av: Johanna, bibliotekarie, Virginska skolan