Livet efter dig av Jojo Moyes

Titeln får läsaren att ana olycklig kärlek, och trots att boken är ganska förutsägbar så blir jag ändå mycket starkt berörd. Romanen tar sin början med att Will Traynors personlighet och yttre beskrivs. Han är en vacker, äventyrslysten och karriärshungrande man som råkar ut för en fruktansvärd olycka.
Den andra huvudkaraktären Lou Clark, som även är berättarrösten, för tankarna till Bridget i ”Bridget Jones dagbok” eller någon rolig ung, stark kvinna i Marian Keyes romaner. Med andra ord är det inte alls svårt att tycka om henne, trots hennes oförmåga att smälta in och följa normen, eller kanske just tack vare den oförmågan.
Huvudkaraktärerna förenas då Lou anställs som personlig assistent åt Will och vi får i vånda se dem munhuggas, bli kära och man hoppas hela tiden att hon ska lyckas få honom att acceptera sitt nya liv. Lou Clark är nog den som genomgår den stora förändringen av de två personerna och jag både sörjer och gläds med henne i slutet.
Vi får även följa deras familjers kämpande genom vardagen. Lous familj har svårt att få ekonomin att räcka till men har istället en värme och glädje tillsammans. I Wills familj blir det tydligt att hur mycket pengar man än har så kan man inte köpa sig lycklig.
Boken får mig att påminnas om hur skört livet kan vara och hur mycket vi inte vet om varandras svåra val. Det är lätt att döma andra efter deras handlingar, men det är svårare att själv göra rätt val.
Therese Maran, lärare Ri