Sveriges likas lag

Sveriges Likas Lag en bok som blivit mycket omdebatterad. En bok som alla i Sverige bör läsa! Det är en självbiografisk och ytterst öppenhjärtig skildring av en ung piketpolis uppgång och fall i karriären, om rasism, ungdomsförakt och en "kåranda" som stundtals skrämmer läsaren och väcker obehagliga känslor.

Boken handlar mycket om 1980-talet, en mycket intressant tid inom svensk brottslighet med bland annat baseballigan, polisvåld, polispiketer som for omkring och skrämdes med marschmusik, dödsmisshandel av narkoman, polisens inblandning i Palmemordet, kravallerna i Kungsträdgården m.m. Riktigt spännande händelser, spännande när en i full mundering rustad Michael Lundh bevittnar en f.d. medlem ur Skomakarligan skjuta sig själv i huvudet istället för att låta sig gripas av polisen, ”kommer aldrig att glömma synen av honom, han låg där och sprattlade som en fisk innan han dog”.   

Sveriges Likas Lag kan läsas på många olika sätt. Boken är en självutlämnande skildring av ett på alla sätt hårt liv inom polisen och en Michael Lund som är en het kugge inom debatten om det mångkulturella Sverige. Michael Lundhs historia är öppenhjärtig, engagerande och otäck. Vi följer honom från uppväxten i Linköping, via officersutbildningen till tjänsten som en av de tuffaste av de tuffa i Norrmalmspiketen - bland missbrukare, framför vapenmynningar och i stanken av ruttnande lik.

Men kanske stinker det ännu värre om den andra halvan av Michaels arbetskamrater med fördomar och en stelbent syn på invandring. Michaels kamp för livhanken förs mot en polisledning som till varje pris vill få tyst på den frispråkige sanningssägaren. Konsekvenserna blir hårda för den som försöker ställa sig utanför Sveriges Likas Lag.

Michael Lundh arbetade som polis i tjugofyra år, till en början i den ökända Norrmalmspiketen, senare med ungdoms- integrations- och mångfaldsfrågor. Få som har sett det svenska samhällets baksida har valt att berätta om det. I Michaels fall kostade hans frispråkighet honom jobbet. Och nästan livet.

Idag verkar Michael som oberoende föreläsare. Han sitter i styrelserna för Stiftelsen Expo, Vänner för Livet och Föreningen Försvara Demokratin.

Oscar TEB 13, Tu