Flickan som lekte med elden

Flickan som lekte med elden är uppföljaren till den första boken Män som hatar kvinnor i Stieg Larssons trilogi Millenium.

Huvudpersonen i Flickan som lekte med elden, Lisbeth Salander flyttar hem till Stockholm igen, efter att ha bott utomlands i ungefär ett år. I Stockholm har Lisbeth ingenting kvar, varken familj eller vänner.

Kort in i boken hittar journalisten för tidningen Millenium Mikael Blomqvist, Dag och Mia Svensson mördade i sin lägenhet.
Dag och Mia skulle publicera en bok om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Dag hade precis blivit anställd på Millenium för att vara med och skriva om denna sexhandel också i tidningen. Spåren från mordvapnet leder till Lisbeth Salander och hennes förmyndare Nils Bjurman, som också hittas mördad i sin lägenhet. Lisbeth blir då anklagad för trippelmord och väljer att gömma sig i ett hus som inte finns med i något register. Genom att hacka polisens datorer följer Lisbeth en större del av polisutredningen.

Mikael Blomqvist som är en gammal vän till Lisbeth är övertygad om att Lisbeth är oskyldig och att det är ”torskarna” i sexhandeln som skulle avslöjas som är inblandade, Mikael gör allt för att bevisa Lisbeths oskuld.

Huvudpersonen Lisbeth är en kort, liten tjej med tatueringar, favoriten är draken över ryggen. Hon är en annorlunda tjej med fotografiskt minne och sociala problem samt varit insatt på psyk-hem större delen av hennes uppväxt. Samt en duktig datahacker känd som ”WASP”. Men vad har Lisbeth mer varit med om, och vem är mördaren?

Boken är spännande men dock väldigt lång och det är mycket text. Jag rekommenderar att läsa trilogin i ordning för att lära känna personerna bättre och du får då också en mera sammanhängande historia. Är du en van läsare är boken inget mindre än perfekt, boken är väldigt spännande och blir så gott som aldrig långtråkig. Personskildringen av Lisbeth är helt fantastisk, det är en av dem sakerna som gör att man vill fortsätta läsa boken. Lisbeth framstår som en väldigt spännande och speciell människa.


Eleonora Berglund TEF 13, Tu