In i vildmarken

”I två år vandrar han över jordklotet. Utan vare sig telefon, pool, husdjur eller cigaretter. Den ultimata friheten. En extremist, en resenär, vars hem består av vägen”

 22 årige Chris McCandless har precis tagit sin högskoleexamen, i maj 1990. Direkt efter att Chris hade tagit sin examen hade han bestämt sig för att leva på naturens egna resurser och känna frihet och självständighet eller rättare sagt ”vart vägen leder honom”. Det första Chris gör är att skicka alla insamlade examens pengar till välgörenhet. Utan att berätta för sin familj beger han sig iväg från West Virginia till Atlanta där han hyr en lägenhet i ett par veckor.

 I slutet av juli hade Chris föräldrar fortfarande inte hört något från Chris. Och detta gjorde att de blev mycket oroliga. Chris saknade telefon, så hans föräldrar åkte ner till Atlanta för att överraska honom. När de kom fram var lägenheten tom och hyresvärden berättade att han redan hade stuckit i slutet av maj. När Chris föräldrar kom hem igen från Atlanta så berättade Chris syster Carine vad hon visste om Chris. Och så lät hon föräldrarna läsa alla brev som Chris hade skickat under sommaren. Chris hade sagt år posten att spara breven till den 1 augusti för att vinna lite tid.

Chris hade spenderat 4 år av strikta studier och hade nu utexamineras från högskolan. Äntligen hade han frigjort sig från vanvett, föräldrar och materiellt överflöd som undanhöll Chris från hans sanna existens.

När Chris påbörjade sitt ”stora äventyr” så kände han att han behövde ett nytt alias. Han valde att kalla sig ”Alexander Supertramp”. Under sin resa kommer han bland annat att träffa jordnära ”gummivagabonderna” Rainey och Jan som också lever på vägen. Och de helgalna danskarna Mads och Sonja som Chris träffar när han strider mot lagen och paddlar igenom forsande Colorado river. Det är många fina och härliga möten Chris gör under sin resa.

Men det som Chris ägnar de största tankarna åt är att ta sig till Alaska. Som han ser som den absolut största mänskliga utmaning för överlevnad. Det enda Chris kommer att ha med sig är kläder för att hålla sig varm, ett gevär och 5 kilo ris. Chris kommer helt enkelt att leva på vad naturen har att erbjuda när det gäller växter och animalisk föda.

Jon Krakauer är en amerikansk författare som skriver på ett mycket fängslande och gripande sätt, så att läsaren verkligen känner medkänsla med Chris i hans situation.
Boken har även filmatiserats.

George TEF 13, Tu