Jakten på Röd oktober


Boken handlar om jakten på kapten Marko Ramius och nästan alla hans officerare. De vill gå över till väst under kalla kriget och med sig har de atomubåten Röd Oktober. Röd Oktober är den nyaste typhoon-klassade ubåten och är utrustad med ett helt nytt framdrivningssystem som gör den mycket svår att hitta.Amerikanarna vet inte om Röd oktober kommer för att avfyra sina atombomber eller spionera. Det blir analytiker Jack Ryans på CIA uppgift att komma på vad Röd Oktober vill. Boken är skriven av Tom Clancy och utgiven 1986 första gången. Den har filmatiserats med Sean Connery som Marko Ramius.

Ett spännande tillfälle som visar vad som händer:
Jeffrey Pelt: Herr Ambassadör, du har nästan hundra fartyg som opererar i Norra atlanten just nu. Dina flygplan har släppt tillräckligt med sonarbojar för en man kan gå från Grönland till Island till Skottland utan att bli blöt. Nu, ska vi göra oss av med tjuren? Ambassadör Lysenko: din poäng är lika vältalig som alltid, Herr Pelt.

Jag tycker att boken är bra men den som inte har tålamod kommer att tycka boken blir lång och tråkig. Den ska läsas ur perspektivet att detta kunde ha varit resultatet om det hänt i verkligheten, inte som många tror att alla skjuter alla. Många tror att ryssar och amerikaner hatade varandra under kalla kriget men mycket löstes på diplomatisk väg.


Tobias Johansson TEF13