Legionären

’’Vi kommer tillbaka. Vi kommer tillbaka och när vi gör det lovar jag att vi kommer att låta de asen ångra den dagen de reste vapen mot romarna. Jag, Gaius Julius Ceasar, svär på min faders grav…’’

Ett hård, tufft och krävande liv från 40 år efter Kristus är vad unge Cato får vara med om i sitt romerska arméliv, och han får det inte lättare med de andra soldaterna i hans armé så kallad Den Andra Legionen när han blir befordrad till Optio på grund av hans fars före detta kontakter med den romerske kejsaren. Quintus Licinius Cato är bara 17 år när han får gå med i armén och ta rollen som optio, och hans ’’vänner’’ i armén blir väldigt avundsjuka på att en ny liten klen grabb ska vara deras optio och ta order från honom  medans de har kämpat i armen i flera år och inte blivit befordrade ännu. Detta gör det inte lätt för Cato men alla är inte helt emot honom.
För i och med att han lyckades hjälpa sin truppledare, så kallad centurion, från döden vid ett totalt eldinferno när de försökte attackera en barbarby så har centurionen Macro fått förtroende för den unge Cato.

Men allt har bara börjat när den romerske kejsaren Claudius har bestämt att försöka invadera Britannien med romarna för andra gången och de får även ett speciellt uppdrag på liv och död. Britannien, landet som inte ens Julius Ceasars armé kunde kapitulera.

I den här berättelsen tas du med bland svärd och sköld ut i slagsfälten och runt bland arméerna och får följa med Cato och Macro ut i sina äventyr.

Om detta inte nöjer dig tillräckligt så kan jag berätta att denna bok är bara den första boken i Silverörnserien på 12 böcker som är alla skrivna av Simon Scarrow. Scarrow har skrivit en till stor serie som heter Revolutionen men Silverörnserien är helt klart hans största. Om du är ett fan av antingen romare, brutala antika krig, 2000 år gammal historia och grovt språk så är denna bok ett måste.

Anton TEF 13, Tu