Metro 2033

“När man går genom en tunnel, i synnerhet med en dålig lampa, känns det alltid som om faran närmar sig bakifrån. Ibland blir känslan så intensiv att man tycker sig förnimma en tung blick i ryggen, eller inte ens blick... Vem vet vem eller vad som döljer sig i mörkret och hur den eller det uppfattar världen? Till slut blir anspänningen så outhärdlig att man inte står ut längre, man snurrar runt, blixtsnabbt, och viftar med ljusstrålen i det svarta - men ingen där... Tystnad... Tomhet…”

Boken utspelar sig år 2033 efter ett stort kärnvapenkrig som förstörde hela jorden och det enda ställena som man kan undvika radioaktiviteten är i tunnelbanorna. Huvudpersonen Artyom är en av de människor som bor i en metro i Ryssland på stationen VDNKh. Artyom föddes nere i metron och har aldrig sett riktigt dagsljus, för allt man ser nere i metron är levande ljus och mörka tunnlar. Hanns mamma dog när han var liten och han har bott hos och blivit uppfostrad av en gammal och vis man som heter Sukhoi.

Samtidigt som alla kämpar för att överleva i metron så börjar olika muterade varelser att ta över på ytan. Och några av de varelserna börjar att hitta ner i metron och ställa till med massa terror, och självklart så ger sig Artyom ut på sitt livs äventyr för att rädda metron från de svarta…

Jag tycker att boken var väldigt spännade och den var inte alls långtråkig att läsa. Dock var den lite jobbig att läsa för att det utspelar sig i Ryssland med många konstiga namn.

Axel Frosthagen TEF13, Tu