Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson

Miranda är pausunderhållningen i sina föräldrars liv vilka är helt upptagna av hennes storebror Elias. Hon ser honom som en amöba som ägnar hela dygnet åt WoW, World of Warcraft. Allt liv i familjen kretsar kring Elias icke-liv. Vid middagsbordet står hans plats alltid tom, men mamma gör i ordning en talllrik och ställer i kylen så han kan äta den när det passar honom. Miranda, bokens huvudperson, är i slutet av högstadiet och hennes liv är simning och inget annat. I vattnet känner hon sig hemma, hon vill bli bäst.
Vännen Johanna blir mer och mer intresserad av Aleks och det blir till slut för mycket för Miranda. Hon väljer bort Johanna och blir ensam. Hemma blir det alltmer tungt, Mirandas mamma blir deprimerad och sjukskriven. Det är Elias som är orsaken! Miranda kan inte tycka synd om henne, hon ser snarare sina föräldrar som amöbor även de. Slutligen rycker mamman ur modemet etc och Elias blir liggande i sängen och mamman fortsätter vara ledsen. Pappan i familjen har heller ingen lösning på situationen.
 Miranda blir alltmer fokuserad på simningen, skolarbetet blir lidande. Hon vill bli uttagen till SM och visa den ny konkurrenten Rebecca att hon är bäst. Tränar, tränar, tränar och undrar vad det var som hände mellan henne och bästa vännen Johanna. Hon vill säga förlåt!
SM stundar men..........!
Hur mycket får det kosta att satsa mer än hundra procent?
Vad är vänskap?
Det är ett fantastiskt flyt i Elin Nilssons språk och därmed lättläst.Kristina Jilke, Lindeskolan Lindesberg