En ny favorit

Lisa Schroeder heter en amerikansk författare som jag hittills läst två riktigt bra böcker av. Den senaste heter Falling for you och låt er inte luras av bokomslaget och tro att det är en ”vanlig” kärleksroman för ungdomar för den är så mycket mer.

Rayanna är en tjej som inte är van att någon bryr sig så mycket om hur hon har det. Visst har hon vänner som hon trivs med men ingen vet hur det verkligen är hemma. Att mamman jobbar mycket kväll och styvpappan är riktigt osympatisk och förväntar sig full service från Ray. Att hon inte har råd att köpa nya kläder utan alltid köper på second hand. För att ha lite pengar att röra sig med jobbar Ray varje dag efter skolan i en blomaffär där hon verkligen trivs. Det är ljuspunkten i livet.

Två händelser förändrar hennes liv drastiskt. Först börjar en ny kille, Nathan, på skolan och otroligt nog visar han genast ett stort intresse för Ray. Det klart att hon blir smickrad av hans uppmärksamhet och det gör att alla obehagskänslor som hans svartsjuka och klängighet väcker hos henne kan hon till en början skaka av sig. När hennes styvpappa förlorar jobbet blir det riktigt otrevligt hemma. Särskilt då han börjar kräva att få del av hennes lön då han inte har någon egen. När han börjar vara borta mycket och samtidigt vill ha mer pengar blir både Ray och mamman oroliga för vad han har på gång.

När situationen hemma eskalerar och relationen med Nathan blir allt mer negativ blir Rays enda tröst jobbet och kontakten med Leo. Killen i grannaffären som hon varit kompis med länge och som till skillnad från andra killar inte får henne att känna sig obekväm till mods. De har ju faktiskt mycket mer gemensamt än hon och Nathan. Pojkvännen uppskattar däremot inte alls deras vänskap…

Boken är så smart skriven för i första kapitlet befinner vi oss på sjukhuset och vi inser att Ray är riktigt illa skadad. Kapitel två heter ”Sex månader tidigare” och genom hela boken sker sedan en nedräkning av tid som varvas med korta inslag från sjukhuset. Schroeder är en av ungdomsförfattarna från USA som ibland skriver på vers. Den andra av hennes böcker som jag läst, The day before, är t ex helt skriven på vers. I Falling for you låter hon verserna komma med genom att Ray skriver dikter för att kanalisera alla sina känslor.

Ale, bibliotekarie på Ri