Hur mycket kostar frihet?

När duger du som människa? Vad är det som är viktigt?
Golnaz Hashemzadeh berättar i sin debutbok Hon är inte jag om sin uppväxt i Sverige efter familjens flykt från krigets Iran på 80-talet.
Föräldrarna har lämnat ett land i evigt krig för att börja om på nytt, för friheten.
Det nya livet blir allt annat än enkelt. Föräldrarna skiljs efter pappans upprepade misshandel av mamman. Pappans frustration över att det inte blev som han tänkt sig går ut över "dokhtaran", min dotter. Hon nämns aldrig vid namn. Dottern blir pappans stora hopp, hon ska bli bäst i allt!
Han tycker den svenska skolan är blek och ger därför dottern extra uppgifter varje kväll. Och i skolan möts hon av tvivlande lärare, hon tvingas till stödundervisning i svenska som hon absolut inte behöver. Hon kan väl inte var bra på svenska, hon är ju inte svensk! Hon går ut högstadiet såväl som gymnasiet med högsta betyg. Under dessa år försöker hon hitta en tillhörighet, det blir "blattegänget". Där möter hon den halvt kriminelle Kawa som attraherar henne. Han ser henne och får henne att förstå att hon inte ska vara med dem. Hon lämnar gänget och satsar ännu hårdare på "Elitskolan" (Handelshögskolan) där resultaten inte blir sämre. Men hon får ändå kämpa med tillhörigheten. Blir så den förste kårordföranden på "Elitskolan" med utländsk bakgrund.
Priset hon får betala är högt. Anorexi och självsvält håller på att krossa henne.....
En romanbiografi som väcker starka känslor men ännu mer frågan om vad det är att vara människa och slutligen vad är frihet?

Kristina
bibliotekarie, Lindeskolan