Riktigt bra sci fi!

Tills Ender är sex år har han ett chip insatt i huvudet som registrerar allt han känner och gör. När Ender är sex år har de styrande sett tillräckligt mycket för att tro att han kan vara jordens hopp och erbjuder honom en plats på stridsskolan. Nu måste Ender välja om han ska stanna hemma med sin familj eller följa med till stridsskolan som ligger i rymden och den första permissionen han kan få är om tio år.

När boken börjar är det sjuttio år sedan jorden anfölls av utomjordingar. Den gången lyckades människorna rädda sin planet men ända sedan dess tränas nya barn och ungdomar upp för att kunna försvara jorden vid en framtida invasion. Boken utspelas till stor del i rymden men då och då får man läsa om vad som pågår på jorden och då speciellt om Enders syskon Valentine och Peter som spelar en stor roll i berättelsen.

Boken kan självklart läsas rakt upp och ner som en spännande berättelse men om man går på djupet innehåller boken massor av intressanta filosofiska och etiska frågor. Det är exempelvis ett intressant perspektiv att fundera över hur mänsklighetens alla inre konflikter förändras när det kommer ett yttre hot. Enders spel är en klassisk science fiction roman som skrevs redan 1985 vilket gör det väldigt spännande att se att den framtid som Orson Scott Card beskriver på många sätt stämmer med vår verklighet idag.

Det kom en ny översättning av boken 2013 i samband med att boken filmatiserades och som vanligt är filmen inte alls lika bra som boken så om du tycker att det här låter intressant, läs boken först för den är riktigt bra!

Maja
Bibliotekarie Karro