Livet efter gymnasiet

På Bokmässan lyssnade jag på Gunnar Ardelius när han pratade om sin senaste roman Vill ha dig så illa. Han fick frågan; vilket råd skulle du vilja ge till ungdomar som just tagit studenten? Efter en lång fundering svarade han; "Att våga visa sig sårbar. Ingen är perfekt i början och alla är inte bäst på att sälja sig själva och vara entreprenörer. Att visa sig sårbar kan vara något positivt." Och det är nog precis det den här boken handlar om.

Channa, Jeppe, Roozbeh, Lea, Olof och Beate har varit ett gäng under gymnasiet, men efter studenten börjar sammanhållningen så smått krackelera. Som personer är de väldigt olika, de kommer från olika bakgrunder och har olika drömmar. Några satsar högt medan andra har enklare planer. En av dem inser att han kanske valt fel väg och det har fått konsekvenser han inte kunnat ana:

Han behövde inte veta hur orden stavades. Han skulle inte bokstavera livet. Han skulle leva det. Tyvärr förstår han det försent, att stavning är viktigast av allt. Den som stavar rätt styr världen.

Boken är full av eftertanke, vemod, kärlek och svek. Det alla i gänget har längtat till, vuxenlivet och friheten, blev inte riktigt som man tänkt sig. Och varför hoppade Channa av gymnasiet när det bara var en termin kvar? Vart tog hon vägen? Gåtan nystas bitvis upp genom boken...

Lite mörk - ja, men ljusglimtar saknas inte. Jag kommer att tänka på ett ordspråk som JOLO myntat: "Den som aldrig åker vilse får inte se mycket". Läs boken och åk vilse någon gång, det berikar livet :)