När historien kommer ikapp dig och hotar att rasera hela din tillvaro

Sara Larssons debutroman Den första lögnen fångade mig direkt. Vi börjar 1997 då en tjej vaknar upp och snabbt inser/känner att natten innan hände något som kommer att sätta spår resten av livet. I lägenheten finns också tre killar som alla frias i våldtäktsrättegången som följer. Boken utspelar sig också 13 år senare och först tas vi till Thailand där Oskar, en av killarna, är på semester med sin fru och barn. Han vaknar upp tillsammans med en kvinna (inte hans fru) och känner att han måste uppsöka läkare för någon har skurit honom illa med en glasflaska i anus. Oskar är en fd framgångsrik fotbollsspelare som numera t ex föreläser för Riksidrottsförbundet och han inser att  framtiden, både med familjen och yrkesmässigt, står på spel om sanningen kommer fram.

Samtidigt får Jonas, en av de andra killarna som är lyckligt gift med en genusforskare, ett mejl med en avslöjande bild från 1997 och frågan "Vet din fru att du gillar hardcore?". Det här får de tre förövarna att ta kontakt med varandra igen för att tillsammans försöka hitta avsändaren. I killarnas värld är Visby 1997 långt bak i tiden och de frikändes ju faktiskt även om de själva är medvetna om att det kanske blev lite fel. För någon annan lever minnet av sommaren kvar väldigt tydligt. Vem som är avsändaren av mejlen lyckas författaren skickligt dölja ända in i slutet och jag blev mycket överraskad när identiteten avslöjades.

Boken är spännande både i den faktiska handlingen och de olika personernas inre resa. Författaren drar sig inte för att skildra det otrevliga i ett övergrepp men frossar inte i detaljer. Berättelsen belyser det bisarra fenomenet att det måste bevisas att mannen faktiskt inte förstod att kvinnan inte ville vara med om det som hände. Tre killar, en tjej...
Har man rätt att lägga en sådan händelse bakom sig och gå vidare i livet? Är det mer ok om du är trevlig nu? Är det mindre ok om du är osympatisk? Har man rätt att undanhålla något sådant från dem man väljer att dela sitt liv med? Boken väckte många känslor och frågor i mig och jag har haft svårt att bara släppa tankarna på den. Läs och se hur du själv reagerar.

Ale, bibliotekarie Ri