En dystopi i svartvitt


Jag har frossat i dystopier på sistone och nästan förläst mig, för det blir väldigt väldigt mycket mörker och det är svårt att inte bli påverkad. Den utvalde av Lois Lowry är lite tunnare och lättare än de flesta andra i genren, vilket kan passa bra om man inte är läsvan. Den utvalde är den första delen av fyra och snart kommer filmatiseringen, The Giver, på biograferna. Ska bli spännande att se hur romanen tolkats, för det här är en värld i svartvitt.

Vi får följa Jonas som bor i harmoni i sin "familjeenhet" i landet Enahanda. 12-årsdagen är en stor dag eftersom det är klivet in i vuxenvärlden och man tilldelas ett yrke. Jonas ska snart fylla 12. Det blir väldigt spännande under ceremonin när barnen ska få sina yrken och sist kvar blir förstås Jonas. Vad är det som väntar honom? Med tanke på titeln förstår man att han är den utvalde, men till vad? Över en natt tvingas han bli vuxen och blir snabbt medveten om att hans till synes harmoniska värld har en mörk baksida och boken skiftar stämning från utopi till dystopi.

För att utveckla det "perfekta" samhället har forskare rationaliserat bort faktorer såsom solsken, färger, snö och hudfärg. Klimatkontroll råder för att odlingarna ska bli perfekta. Inga kullar finns eftersom det skulle försvåra lastbilstransporterna. Varje familjeenhet tilldelas två barn (man föder inte barn själv), en pojke och en flicka. Ingen arbetslöshet finns och inga skilsmässor. När Jonas får sin första sexuella dröm tvingas han äta tabletter för att kontrollera kroppen. Jonas börjar inse att världen inte alltid har sett ut så här och varför den gör det idag. Boken slutar med en cliffhanger och mina elever har tvingat mig att köpa in nästa bok och nästa bok, och det är då man vet att det är bra.