Miniatyrmakaren

Jag bestämde mig för att läsa Miniatyrmakaren av Jessie Burton när jag såg omslaget, jag vet, man ska inte döma en bok efter dess omslag, men i det här fallet stämde det helt med berättelsen! Den här boken är en slags saga för vuxna kanske man kan säga, magisk realism är ett annat sätt att beskriva den.

Berättelsen handlar om Nella, en ung kvinna som precis blivit bortgift (med hennes samtycke) med en mycket framstående köpman i 1600-talets Holland. Detta är både ett århundrade och ett land jag inte läst så mycket om, så den historiska aspekten kändes spännande.

När Nella anländer till sitt nya hem i Amsterdams finaste kvarter är det direkt något som känns underligt. Hennes man är inte där, utan Nella välkomnas av en tjänarinna och sin mans syster. Snabbt märks det att systern är den som styr och ställer i hushållet. Nella blir besviken över att inte få vara damen i huset och känner sig även besviken över att hennes man är frånvarande och arbetar nästan hela tiden. När han, Johannes, väl dyker upp har han en bröllopsgåva med sig. Gåvan är ett skåp som innehåller en kopia av deras hus i miniatyr. Snart är Nella i full gång med att köpa inredning till sitt miniatyrhus och det är nu hon tar första kontakten med miniatyrmakaren. När första beställningen kommer är de små miniatyrsakerna exakta kopior av saker som finns i huset, vem är egentligen denna miniatyrmakare och hur kan denna veta så mycket om Nellas liv?!

Samtidigt som historien om Nella och miniatyrmakaren pågår finns det flera andra viktiga händelseförlopp i boken. En hel del handlar om systern och en hemlighet hon har, en annan historia handlar om ytterligare en hemlighet som förklarar Johannes situation som man från början inte vet så mycket om. Det märks att boken är skriven med vår tids värderingar och tankar och det är lite svårt att verkligen föreställa sig hur detta, för den tiden, annorlunda hushåll skulle ha haft det på 1600-talet. Jag vet för lite om denna tid och plats för att avgöra om det är trovärdigt eller ej, men det spelar inte så stor roll för det är en sagolik berättelse!

Maja, bibliotekarie Karro