På jakt efter en försvunnen syster

Joy Preble har skrivit Finding Paris som än så länge inte finns översatt till svenska. Det är en bok vars huvudpersoner är tvillingsystrarna Leo och Paris som står varandra väldigt nära. Det har blivit så för deras mamma har inte varit någon att lita på då hon hoppar från stad till stad och från kille till kille. Deras nuvarande styvpappa är en spelare och därför bor de för stunden i Las Vegas.

Sent en kväll övertalas den motvilliga Leo av sin syster att följa med och ut och tröstäta paj på Heartbreak Hotel Diner. Där ser Leo en kille som fångar hennes intresse och Paris utmanar henne att gå fram till honom och prata lite. Egentligen gillar inte Leo att göra sånt men hon gör det till slut och en bonus att lägga till hans söta utseende är att upptäcka att han sitter med en fysikbok (hon är bra på matte och fysik).  Hon säger "A neutron walks into a bar and aks how much a drink costs" och han, som heter Max, avslutar meningen med "For you no charge".

Efter ett tag ha pratar med Max ett tag upptäcker Leo att Paris varit borta ganska länge och det är inte bara hon som försvunnit utan även bilen, med Leos telefon och pengar. Hon hittar ett meddelande från sin syster: "Stay calm, Leo. This is the only way. He's making me. You have to find me." Egentligen vill Leo inte alls ta emot hjälp från Max, hon är van att vara självständig och känner honom ärligt talat inte alls, men hon har ju inget val. Nu börjar en resa i närområdet där de följer ledtrådar som Paris lämnar efter sig samtidigt som de oundvikligen lär känna varandra.

Det här är absolut inte en feel-good bok för stämningen är ganska sorgsen men karaktärerna och relationerna känns så verkliga och naturliga. Jag gillar hur Preble skriver. Bit för bit får du små ledtrådar om vad som egentligen pågår men jag hade inte lyckats pussla ihop alla bitar och blev väldigt överraskad på slutet. För mig är det ett bevis på att författaren lyckats med sin berättelse (jag väljer att inte tro att jag är korkad ;) ).

Ale, bibliotekarie Ri