Om jag var din tjej

Amanda är som de flesta tonårstjejer. Går i gymnasiet, har precis flyttat och bytt skola, får nya vänner, blir kär i snyggaste fotbollskillen, bråkar med pappa.

Men det är något som är annorlunda med henne.
Anledningen att hon flyttar från mamma och inte kan gå kvar på sin gamla skola är mobbning så hård att hon försökt ta livet av sig. Året innan har hon gått igenom en könskorrigering från att ha varit Andrew, som hon  aldrig kunnat förlika sig med.

Amanda får flytta till pappa och börja på ny skola. Hon får många nya vänner och träffar Grant, som hon så gärna vill anförtro sig åt, men hon är livrädd att utanförskapet ska komma ikapp henne igen. Det blir viktigt att bevara sin hemlighet, samtidigt som det vore skönt att berätta för sina vänner.

Om jag var din tjej av Meredith Russo är en viktig och angelägen bok. Den tar upp saker som sällan eller aldrig beskrivits i ungdomsböcker tidigare, utan att vara pedagogisk eller tillrättalagd. Författaren har liknande erfarenheter själv, vilket säkert bidrar till att berättelsen känns autentisk.
Jag tror att många kan känna igen sig i beskrivningen av utanförskap, utan att ha varit med om samma saker som Amanda, vilket gör att den kan tala till många unga människor.

Annika, bibliotekarie Lindeskolan